Het DDR-gevoel is nog lang niet weg, niet bij de ‘Wessies’, noch bij de ‘Ossies. Waar de ‘Wessies’ nog steeds neerbuigend spreken over de ‘Ossies’, beklagen de ‘Ossies’ zich nog steeds over achterstelling en zich niet serieus genomen voelen.
35 jaar na de val van de Berlijnse Muur zijn beide delen van Duitsland mentaal nog niet naar elkaar gegroeid. Het andere stemgedrag van de voormalige Oost-Duitsers leidt bij de ‘westerlingen’ steeds weer tot fronsende wenkbrouwen.
Bij de afbraak van het DDR-Palast der Republik, ook wel Honecker’s lampenpaleis genoemd vanwege de talloze lampen in de hal, leidde al in 2008 tot heftige reacties. Moest de DDR-geschiedenis dan zo rucksigtlos worden uitgewist? Is er dan niets meer goeds over ons vorige land te zeggen, vroegen veel oud-inwoners van de DDR zich af.
Uiteindelijk zou het ‘volkspaleis’ plaatsmaken voor een ander object uit de geschiedenis, het Pruisische stadsslot dat nu als kopie verder gaat onder de naam Humboldt-Forum.
Nu zijn er weer twee gebouwen uit de DDR-tijd die in de focus zijn gekomen van de stad om ruimte te maken voor een andere bestemming.
De eerste ligt in de wijk Friedrichshain, in het voormalige Oost-Berlijn. Het is het sport- en ontspanningscentrum (SEZ) aan de Landsberger Allee. Het complex, met een oppervlakte van 47.000 m2 telt talrijke ruimten waaronder het bekende zwembad, dat ook lang na de val van de Muur werd gebruikt.
Het werd in 2003 door de stad verkocht aan een ontwikkelaar voor het symbolische bedrag van € 1,00 in ruil voor de toezegging dat hij het verwaarloosde sportcentrum weer tot leven zou wekken. Dat gebeurde niet en na een lange reeks van rechtszaken tegen de eigenaar heeft de stad het complex weer in handen gekregen. Met hulp van 60 politieagenten werd het pand 2 oktober ontruimd. Er waren geen bezetters noch demonstranten aanwezig.
Voor sommigen gaat er weer een stukje ‘ostalgie’ verloren. Velen uit de buurt hebben er nog leren zwemmen.
Het aantal inwoners van Berlijn groeit snel en de stad zoekt naarstig naar extra bouwruimte. Immigratie is daarbij de voornaamste factor. Momenteel telt de stad zo’n 3,8 miljoen inwoners. Toch is Berlijn nog niet terug op zijn vooroorlogse omvang toen het in 1939, het jaar van het uitbreken van de oorlog, maar liefst 4,3 miljoen inwoners telde.
Ook een ander object moet er aan geloven. Het betreft het bij het Mauerpark gelegen Friedrich-Ludwig-Jahn-Sportpark. Beeldbepalend is echter het stadion dat met zijn grote lichtmasten het naastgelegen Mauerpark domineert.
In de volksmond wordt de daar spelende club FC Dynamo ook wel het stasi team omdat deze beruchte Oost-Duitse veiligheidsdienst mogelijk geinfilteerd was om de voetballers en de fans in de gaten te houden. Het stadion lag immers tegen de Berlijnse Muur aan. Het onbevestigde verhaal gaat dat als de bal over de Muur werd geschopt, iemand het mocht halen. Maar kwam hij ook terug?
Dit keer is de reden van afbraak niet het herbestemmen naar woningbouw. Er komt een heel nieuw complex, met centraal een grote arena. Dus de bal zal er weer gaan rollen, maar de oude DDR-voetbalfans zullen hun favoriete plekje in het stadion moeten missen.