Tram door het Görlitzerpark moet park redden
Uitbreiding tramnet in voormalig West-Berlijn kan 'probleempark' nieuw leven in blazen
Het Görlitzerpark stond altijd op mijn lijstje voor een bezoek met een groep die een ander Berlijn wilde zien. Een Berlijn dat van een nood een deugd weet te maken en van een oud station en rangeerterrrein een buurtpark. Maar het park is van familiepark afgegleden naar handelsplaats voor drugs en criminaliteit. Hoe nu verder?
Een turbulente geschiedenis
Het Görlitzerpark heeft een andere geschiedenis dan een normaal stadspark. Ooit was dit 14 ha grote terrein een druk station: Görlitzer Bahnhof en rangeerterrein.
Al vóór de Tweede Wereldoorlog werd overwogen het personenverkeer vanaf het station te beëindigen. In de oorlog raakte het complex zwaar beschadigd. Toch reden er nog goederentreinen.
Met de bouw van de Berlijnse Muur werd het terrein afgesloten van het landelijke spoornet en raakte het complex verder in verval.
In 1962 viel met het opblazen van de gebouwen het doek en bleven alleen de sporen over. Hiervandaan vertrokken nog goederentreinen.
In 1968 besloot de DR (spoorwegen van de DDR) ook het vrachtvervoer stop te zetten. Maar de verantwoordelijkheden werden gecompliceerd en het gebied werd een extraterritoriale zone tussen Oost- en West-Berlijn. De geplande groene ruimte werd steeds meer vergeten in het intensievere conflict tussen de bezettingsmachten en veranderde in een woestenij van autowrakken, afval en chemisch afval omdat de spoorwegfaciliteit verslechterde en er geen onderhoud en toezicht was.
Toch een buurtpark
Midden 1980-er jaren nam de buurt bezit van het terrein en werden plannen gemaakt voor een echt buurtpark. De Berlijnse Muur zou nog tot 1989 overeind staan.
Het park groeide uit van een buurt/familiepark, naar een toeristenmagneet. Vooral jongeren verzamelden zich in het park.
In de loop van 2013 namen steeds meer handelaren in drugs bezit van het park. Regelmatige politieoptredens konden geen definitief einde aan de overlast voor de buurtbewoners en de andere gebruikers van het park maken.
Nu komt de stad met idee om de tramlijn M10, die momenteel begint/eindigt bij de Warschauer Straße, door te trekken naar de Hermannplatz.
"Wat de veiligheid betreft, zou het goed zijn als er trams door het Görlitzer Park zouden rijden", zegt verkeerssenator Manja Schreiner tegen de Berliner Zeitung. Het plan van senator voor stadszaken Iris Spranger (SPD) om de groene ruimte te ontwikkelen tot een modelpark dat 's nachts gesloten zou zijn, staat de exploitatie van een tram niet in de weg. "In antwoord op mijn vraag hebben onze experts ons laten weten dat trams ook door afgesloten parken kunnen rijden. Er zijn hekken die per radio of automatisch geopend kunnen worden als er een tram aankomt."
Toch is er ook vrees dat de lijn tussen Warschauer Straße, via Görli, bijnaam van het park, naar Hermannplatz een probleemtraject gaat worden. Met de aanleg van een tramlijn zijn de problemen rondom armoe, criminaliteit, drugshandel en de talloze daklozen nog niet opgelost.