5.700 man politie om Walpurgisnacht en 1 mei vreedzaam te houden
Tradioneel staan delen van Berlijn 30 april en 1 mei op zijn kop
De avond vóór 1 mei, de tradionele dag van anti-kapitalistische betogingen, is het Walpurgisnacht. Een van oorsprong voorchristelijk lentefeest dat in verschillende landen zoals Nederland en Duitsland wordt gevierd.
Waar het in Nederland en de meeste delen van Duitsland onopgemerkt voorbij gaat, lijkt het in Berlijn niet zonder geweldsuitbarstingen te kunnen.
Dat was al in de tijd dat de Berlijnse Muur nog steevast overeind stond. De filmklassieker ‘B-Movie: Lust & Sound’, met Nick Cave laat daar het nodige van zien.
Gisteravond begon het ‘feest’ met de demonstratie ‘Take back the night'. “Terwijl de superrijken de ruimte in vliegen, doen vrouwen thuis gratis Zorgwerk of slecht betaalde in een verpleeghuis”, zei een van de deelnemers tegen de Berliner-Zeitung.
Maar er wordt voor of tegen van alles gedemonsteerd. Er zijn maar liefst 30 demonstraties aangemeld, waaronder:
“Lonen omhoog, huren omlaag, een vrede bewerkstelligen”;
Diverse ‘queerfeministische’ demonstraties;
Een demonstratie van politiek links zijn 15.000 deelnemers aangemeld.
De demonstraties vinden overwegend plaats in de wijken Kreuzberg, Friedrichshain en Wedding. Vooral Mariannenplatz in Kreuzberg is een geliefde plaats voor demonstraties.
De eerste bekende uit de hand gelopen 1 mei-viering dateert uit 1987. Het was ook het jaar van de viering van het 750 jarige bestaan van Berlijn. Vooraf aan de viering liet de Berlijnse senaat, met het CDU in de meerderheid, het linkse bolwerk ‘Mehringhof’ doorzoeken. Deze actie zou leiden tot onvoorstelbare geweldsuitbarstingen en grootschalig vernielingen.
Soms waren er politie-eenheden die gedwongen werden zelf stenen te gooien, anders hadden ze volgens hun eigen verklaring alleen maar kunnen schieten, zo de geschiedschrijving in de B-Z.
De demonstraties op het Lausitzer Platz, ook in Kreuzberg, mondden uit in een straatoorlog tussen drinkers, autonomen en punks enerzijds en de politie anderzijns. De politieauto’s werden met flessen bekogeld waarop de politie de verzamelde menigte bestormde. De nabijgelegen Mariannestraße liep door het geweld veel schade op.
In de opvolgende jaren 1988 en 1989 (de val van de Muur) liep het niet anders.
De laatste jaren worden er door de stad ook speciale events georganiseerd om de energie van de menigte wat te sturen.
Of het vandaag (1 mei) weer zo uit de hand loopt, kunt u volgen in deze live-blog van de Berliner-Zeitung.
De politiewoordvoerder zegt er alle vertrouwen in te hebben de menigte in toom te kunnen houden.